Pranayama

Wat is Pranayama

ademreizen

Wat is Pranayama?

Pranayama bestaat uit ademhalingsoefeningen uit de yogatraditie, deze hebben het vermogen  om  snel  je energie te verhogen, stress te verminderen, je mentale helderheid  en je  fysieke gezondheid te verbeteren.

Wat is Prana en waar komt Pranayama vandaan?
Het oude Indiase systeem van yoga identificeerde Prana als de universele levenskracht of energie die de levenden onderscheidt van de doden, en stroomt door duizenden subtiele energiekanalen die zij ‘nadi’s’ noemden en energiecentra die ‘chakra’s’ worden genoemd. Zij  observeerden de kracht van de adem om iemands Prana te vergroten en zo ontwikkelden ze speciale ademtechnieken om de levensenergie te verhogen, de gezondheid te behouden en een rustige, heldere gemoedstoestand te creëren die bevorderlijk is voor meditatie.

Bronnen van Prana
Je krijgt Prana van eten, rusten, ademen en door in een rustige, gelukkige gemoedstoestand te zijn.

Er is meer prana in vers voedsel dan ingeblikt, bevroren of oud voedsel. Evenzo wordt gezegd dat vegetarisch voedsel in het algemeen van hoge Prana is, terwijl vlees laag of zelfs als negatief Prana wordt beschouwd. De meest directe en onmiddellijke bron van Prana is echter de adem – als onze adem stopt, sterven we. En zoals je zo meteen zult zien, heeft de manier waarop we ademen een krachtig effect op hoe je je voelt.

De effecten van hoge en lage Prana
Er werd ontdekt dat de kwantiteit en kwaliteit van Prana en de manier waarop het door de nadis stroomt (subtiele energiekanalen) iemands gemoedstoestand bepalen.  Door gebrek aan aandacht kunnen de energiekanalen in de gemiddelde persoon gedeeltelijk worden geblokkeerd, waardoor de stroom van Prana verbroken en schokkerig wordt. Dit resulteert in toegenomen zorgen, angst, onzekerheid, conflicten, spanning en andere negatieve emoties. Wanneer het Prana-niveau hoog is en de stroom continu, soepel en stabiel is, is de geest kalm, positief en enthousiast.

Prana is de vitale energie die nodig is voor onze fysieke en subtiele lagen, zonder welke het lichaam zou vergaan. Het is wat je in leven houdt.

Pranayama is de beheersing van Prana door de adem. De oude wijzen van India ontwikkelde deze ademhalingstechnieken. Enkele veel voorkomende pranayama oefeningen zijn Bhastrika, Kapalabhati en Nadi Shodhana. Op de juiste manier beoefend, brengt pranayama harmonie tussen lichaam en geest, waardoor je fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel sterk wordt.

Voordelen van Pranayama
De sleutel tot een emotioneel  gezond gelukkig leven kan liggen in een juiste adem. Wanneer je naar je adem luistert, brengt het je naar het huidige moment, verhoogt je zelfbewustzijn en brengt een gevoel van kalmte.  Pranayama gaat een stap verder dan eenvoudig bewustzijn van de adem, met behulp van specifieke ritmes en technieken biedt  het je  tal van voordelen:
Kalmeert de geest, vermindert zorgen en angsten
Verbetert de focus en aandacht
Verhoogt energie, brengt enthousiasme en positiviteit
Verhoogt het immuunsysteem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *