Houdingen

Beginhouding Yoga: Berghouding- Tadasana

yogahouding

De Berghouding is de basis van veel staande yoga-oefeningen. Ga goed staan met je voeten tegen elkaar aan, maar je kunt ook je voeten op heupbreedte zetten als dat beter voor je is.

Je gewicht is gelijkmatig over beide voeten verdeeld, voel vooral je hielen en kleine en grote tenen op de grond. Je armen zijn langs het lichaam en je blik rust op een punt ongeveer op ooghoogte of als je dat prettig vindt kun je ook de ogen sluiten.

Ga dan met je aandacht naar binnen en voel het contact van je voeten met de grond. Aandacht verder omhoog naar je enkels, je knieën licht gebogen, ontspan je bovenbenen en kantel je bekken wat naar achteren waardoor de holte van de rug wat vlakker wordt. Maak je wervelkolom lang door je borstbeen wat te tillen en je lang te maken naar de kruin, schouders blijven laag, weg bij de oren. Ontspan de spieren van je gezicht, je tong rust ontspannen in de mondbodem.

Ontspanningsoefening:

Ga met je aandacht naar je buik en laat ook je adem naar je buik gaan. Inademend bolt de buik wat op en uitademend trekt de buik zich weer wat terug. Blijf met je aandacht gericht op je adem terwijl je je tegelijkertijd bewust bent van het contact van je voeten met de grond. Voel de stevige geaardheid in deze houding en laat je energie verder naar beneden zakken. Blijf zo een aantal minuten in de houding staan. Voel je stevig en onverzettelijk als een berg.

Voordelen:

In het dagelijks leven schenken de meeste mensen maar weinig aandacht aan hun houding. En dat kan leiden tot klachten van de wervelkolom, vermoeidheid en zelfs onrustige gedachten.

De Berghouding leert je aan om gemakkelijker je evenwicht te bewaren, je lichaam te centreren en het gelijkmatiger in de juiste richting te strekken. De oefening brengt een licht gevoel in het lichaam en de geest wordt alerter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *